Pfalz

 • Ellermann-Spiegel Dornfelder Trocken

  0 out of 5

  Bijzonder en nog steeds een klein familiebedrijf: in 2006 nam Frank Spie- gel circa 48 hectare wijngaard van zijn stiefvader Harald Ellermann over. Hij hernoemde het wijnhuis vervolgens ‘Ellermann-Spiegel’. In korte tijd heeft Frank het kleinschalige familiebedrijf omgevormd naar een kwaliteitshuis met zeer karaktervolle wijnen. Het bedrijf is gelegen in het zuidelijkste puntje van de Pfalz en daar profiteert het gebied van een uniek microklimaat wat zorgt voor een optimale rijping van de druiven.

  De naam Pfalz is afkomstig uit het Latijn: Palatium, hetgeen paleis betekent. Het gebied wordt ook wel “het Toscane van Duitsland” genoemd vanwege het klimaat en de vegetatie. (Rheinland) Pfalz is het op één na grootste Anbaugebiet van Duitsland, grenzend aan Rheinhessen in het noorden en de Elzas in het zuiden. In de zomer is het meestal warm en zonnig. In het westen van het wijnbouwgebied beschermt het Haardtgebergte de druiven, in de winter, tegen de koude oostenwind en houdt dit gebergte in de zomer de warmte vast.

  intens • zoete kersen • rijpe pruimen • frambozenjam

  Lekker bij: typisch Duitse gerechten • gegrild vlees • stoofvlees

   10,95
 • -31%

  Ellermann-Spiegel Riesling Trocken

  0 out of 5

  Bijzonder en nog steeds een klein familiebedrijf: in 2006 nam Frank Spiegel circa 48 hectare wijngaard van zijn stiefvader Harald Ellermann over. Hij hernoemde het wijnhuis vervolgens ‘Ellermann-Spiegel’. In korte tijd heeft Frank het kleinschalige familiebedrijf omgevormd naar een kwaliteitshuis met zeer karaktervolle wijnen. Het bedrijf is gelegen in het zuidelijkste puntje van de Pfalz en daar profiteert het gebied van een uniek microklimaat wat zorgt voor een optimale rijping van de druiven.

  De naam Pfalz is afkomstig uit het Latijn: Palatium, hetgeen paleis betekent. Het gebied wordt ook wel “het Toscane van Duitsland” genoemd vanwege het kli- maat en de vegetatie. (Rheinland) Pfalz is het op één na grootste Anbaugebiet van Duitsland, grenzend aan Rheinhessen in het noorden en de Elzas in het zuiden. In de zomer is het meestal warm en zonnig. In het westen van het wijnbouwgebied beschermt het Haardtgebergte de drui- ven, in de winter, tegen de koude oosten- wind en houdt dit gebergte in de zomer de warmte vast.

  sappig • fris • perzik • citrus

  Lekker bij: salade • visgerechten • kreeft

   8,99
 • Von Winning Riesling ‘Paradiesgarten’

  0 out of 5

  wijngids score: 9-

  Sinds zijn oprichting in 1849 maakt Von Winning wijnen die op een unieke manier de wijngaarden in Ruppertsberg, Deidesheim en Forst vertolken. Het bedrijf ontleent zijn naam aan Leopold von Winning, schoonzoon van Dr. Andreas Deinhard en een van de grondleggers van de Verein Deutsche Prädikat Weingüter, een elitevereniging van Duitse wijnhuizen. Paradiesgarten is een oostelijk gelegen wijngaard met uitgesproken kalkhoudende klei en mergel. Aan de rand van het bos gelegen (in tijden van opwarming van de aarde wellicht een voordeel), net boven Leinhöhle. Voorheen heette deze wijngaard dan ook Waldberg maar kreeg na de Tweede Wereldoorlog de meer romantische naam die het nu heeft. De wijngaard is officieel Grosses Gewächs maar Andreas Attmann besloot om voorlopig nog Erste Lage op het etiket te zetten. Fraai ingetogen neus met gekonfijte ananas, zesty citrus en limoengras. Sappig en intens in de mond, met wederom impressies van limoen, citroenmelisse, passiefruit en groene appel.

   21,95
 • Weingut Ökonomierat Rebholz Riesling trocken

  0 out of 5

  Wijngids score: 8,5

  Sommige wijnreizen vergeet je nooit. Bijna twintig jaar geleden ben ik met een klein gezelschap onder ‘leiding’ van Alain Jacobs op de fiets door de Pfalz getrokken. Dat had als voordeel dat je tijdens de lunch toch wat kon doorslikken en dat je elk bezoek echt verdiend had (al waren het geen cols van de buitencategorie). Het was mijn kennismaking met Birgit en Hansjörg Rebholz. Ze waren nog niet biodynamisch maar hadden wel een eigen stijl; ‘typisch Rebholz’ (waarmee ik andere wijnen sinds die tijd soms ook typeer). Wat dat is? Superrijp fruit met veel concentratie en mondvulling, en met wat meer alcohol dan je op zich van een Duits wijngebied zou verwachten maar met een minerale expressie die zijn weerga niet kent. Zoals deze riesling met zijn exotische parfum van limoen en ananas, bloesem en citroenzeste. In de mond ook sappig met volop tropisch getint fruit en veel lengte. Typisch Rebholz.

   16,95