Duitsland

 • Ellermann-Spiegel Dornfelder Trocken

  0 out of 5

  Bijzonder en nog steeds een klein familiebedrijf: in 2006 nam Frank Spie- gel circa 48 hectare wijngaard van zijn stiefvader Harald Ellermann over. Hij hernoemde het wijnhuis vervolgens ‘Ellermann-Spiegel’. In korte tijd heeft Frank het kleinschalige familiebedrijf omgevormd naar een kwaliteitshuis met zeer karaktervolle wijnen. Het bedrijf is gelegen in het zuidelijkste puntje van de Pfalz en daar profiteert het gebied van een uniek microklimaat wat zorgt voor een optimale rijping van de druiven.

  De naam Pfalz is afkomstig uit het Latijn: Palatium, hetgeen paleis betekent. Het gebied wordt ook wel “het Toscane van Duitsland” genoemd vanwege het klimaat en de vegetatie. (Rheinland) Pfalz is het op één na grootste Anbaugebiet van Duitsland, grenzend aan Rheinhessen in het noorden en de Elzas in het zuiden. In de zomer is het meestal warm en zonnig. In het westen van het wijnbouwgebied beschermt het Haardtgebergte de druiven, in de winter, tegen de koude oostenwind en houdt dit gebergte in de zomer de warmte vast.

  intens • zoete kersen • rijpe pruimen • frambozenjam

  Lekker bij: typisch Duitse gerechten • gegrild vlees • stoofvlees

   10,95
 • -31%

  Ellermann-Spiegel Riesling Trocken

  0 out of 5

  Bijzonder en nog steeds een klein familiebedrijf: in 2006 nam Frank Spiegel circa 48 hectare wijngaard van zijn stiefvader Harald Ellermann over. Hij hernoemde het wijnhuis vervolgens ‘Ellermann-Spiegel’. In korte tijd heeft Frank het kleinschalige familiebedrijf omgevormd naar een kwaliteitshuis met zeer karaktervolle wijnen. Het bedrijf is gelegen in het zuidelijkste puntje van de Pfalz en daar profiteert het gebied van een uniek microklimaat wat zorgt voor een optimale rijping van de druiven.

  De naam Pfalz is afkomstig uit het Latijn: Palatium, hetgeen paleis betekent. Het gebied wordt ook wel “het Toscane van Duitsland” genoemd vanwege het kli- maat en de vegetatie. (Rheinland) Pfalz is het op één na grootste Anbaugebiet van Duitsland, grenzend aan Rheinhessen in het noorden en de Elzas in het zuiden. In de zomer is het meestal warm en zonnig. In het westen van het wijnbouwgebied beschermt het Haardtgebergte de drui- ven, in de winter, tegen de koude oosten- wind en houdt dit gebergte in de zomer de warmte vast.

  sappig • fris • perzik • citrus

  Lekker bij: salade • visgerechten • kreeft

   8,99
 • Gunderloch Riesling ‘Als wär’s ein Stück von mir’

  0 out of 5

  Wijngids score: 9-

  Met ‘Als wär’s ein Stück von mir’ drukt Johannes Hasslbachs een gedenkbeeldige resetknop in. Terug naar de tijd van beperkte middelen. Druiven van jonge wijnstokken van de toplocatie Nackenheimer Rothenberg ‘am Roten Hang’, een steile heuvel met rode leisteen en uitzicht op de Rijn, zijn gemengd met 35-jaar oude wijnstokken uit Hipping in Nierstein voor meer concentratie, spanning en aromatische expressie. Het fruit is niet alleen biodynamisch verbouwd maar ook gegist op de schillen (nogal ongebruikelijk voor Riesling), deels op amfora’s. Wat resulteert, is een slanke wijn, mineraal verfijnd die tegelijkertijd kruidig is in de neus en pikant in de mond. Fundamenteel droog al lijken die paar grammen restzoet de uitgesproken smaak en aroma nog effectiever te kanaliseren naar je zintuigen. Gunderloch was de eerste in Duitsland het volledige assortiment onder schroefdop af te vullen en houdt de ‘claim to fame’ van het scoren van een hattrick van 100-punts beoordelingen in Wine Spectator.

   17,75
 • Molitor Haus Klosterberg Riesling

  0 out of 5

  Kristalheldere, frisse witte wijn met aroma’s van rijp fruit in combinatie met verse kruiden. In de smaak tonen van steenvruchten en krachtige mineralen. Markus Molitor heeft de druiven voor deze wijn gekozen van verschillende wijngaarden. De bodem bevat veel leisteen, dat geeft knisperige, frisse, minerale wijnen.

  Serveertemperatuur: 12 C

  Menusuggestie: o.a. lauwwarme forel met romige mierikswortelsaus

   14,95
 • -8%

  Wagner-Stempel Riesling vom Porphyr

  0 out of 5

  Wijngids score: 9

  Twintig jaar geleden kreeg ik geen vinoloog mee naar Rheinhessen, zo besmet was het met het Liebfraumilch-imago. Maar in 2002 begon een groep jonge, ambitieuze wijnmakers (de sterren van nu) het Nieuwe Rheinhessen. Zij hadden letterlijk hun buik vol van ‘zoveel mogelijk bulkwijn produceren’ en bliezen historische, maar tot dan ondergewaardeerde wijngaarden nieuw leven in. Vom Porphyr is een krachtige, spannende, rijke en minerale riesling. “Klassewijn” volgens Job.

  Proefnotitie: Rijp georiënteerd aromapallet van reine claude, Granny Smith, kardemon en citroenmelisse. Sappig qua smaakvulling, vet en mollig-rijp maar fundamenteel droog en appelfris onderbouwd met duidelijk waarneembare vulkanische toets.

   17,50
 • Weingut Ökonomierat Rebholz Riesling trocken

  0 out of 5

  Wijngids score: 8,5

  Sommige wijnreizen vergeet je nooit. Bijna twintig jaar geleden ben ik met een klein gezelschap onder ‘leiding’ van Alain Jacobs op de fiets door de Pfalz getrokken. Dat had als voordeel dat je tijdens de lunch toch wat kon doorslikken en dat je elk bezoek echt verdiend had (al waren het geen cols van de buitencategorie). Het was mijn kennismaking met Birgit en Hansjörg Rebholz. Ze waren nog niet biodynamisch maar hadden wel een eigen stijl; ‘typisch Rebholz’ (waarmee ik andere wijnen sinds die tijd soms ook typeer). Wat dat is? Superrijp fruit met veel concentratie en mondvulling, en met wat meer alcohol dan je op zich van een Duits wijngebied zou verwachten maar met een minerale expressie die zijn weerga niet kent. Zoals deze riesling met zijn exotische parfum van limoen en ananas, bloesem en citroenzeste. In de mond ook sappig met volop tropisch getint fruit en veel lengte. Typisch Rebholz.

   16,95