Chenin blanc

 • Alvi s Drift 221 Chenin Blanc l W.O. Western Cape

  0 out of 5

  De Wijngids: 8 1/2 (top 10 beste koop in Nederland)

  Job de Swart (Master of Wine): “Rijp parfum van golden delicious, perzikbloesem en klaverhoning. Lichtjes floraal. Ook rond en rijp in de smaak, met witte perzik en gekonfijte abrikoos, een mooie fraîcheur en lengte.”

  Op dronk: nu – houdbaar tot 2024 / Serveertemperatuur:  11 0 C

  Aanbevolen bij l salades l visgerechten o.a. gefermenteerde koolvis met crème van avocado en haringkuit.

   8,95
 • Bellingham Pear Tree White

  0 out of 5

  Wijngids score: 8,5 (Top 5 beste Koop Wit)

  Had Jan van Riebeeck enig idee wat hij teweeg zou brengen toen hij halverwege de 17e eeuw de eerste wijnstokken plantte aan de Kaap? Waarschijnlijk niet. Noch hij zelf, noch iemand anders van de kleine Hollandse nederzetting had immers enig verstand van wijnbouw. Niemand weet hoe die eerste Zuid-Afrikaanse wijn geproefd moet hebben, maar veel beter dan ‘drinkbaar’ zal het niet zijn geweest. Daarvoor waren de druiven waarschijnlijk nog te zuur want de eerste oogst was bedenkelijk vroeg –tenminste een maand eerder dan tegenwoordig. Wijnbouw kreeg pas een boost met de komst van 153 Franse Hugenoten in 1688 die zich zouden vestigden in wat nu Franschoek heet. Bellingham ligt in het episch centrum van waar de Hugenoten zijn begonnen, en maakt Kaapse wijnen in een Franse traditie. Zoals deze Pear Tree White met zijn Mediterrane geurstart van perzik, appelbloesem en honing. En sappig in de mond met volop peer, abrikoos en fynboskruiden.

   6,99
 • Bellingham The Bernard Series Chenin Blanc Old Vine

  0 out of 5

  Wijngids score: 9

  Had Jan van Riebeeck enig idee wat hij teweeg zou brengen toen hij halverwege de 17e eeuw de eerste wijnstokken plantte aan de Kaap? Waarschijnlijk niet. Noch hij zelf, noch iemand anders van de kleine Hollandse nederzetting had immers enig verstand van wijnbouw. En toen desondanks op zondag 2 februari 1659 de eerste druiven geplukt werden, was Van Riebeeck vanzelfsprekend opgewonden. In zijn dagboek schreef hij: “Heeden is Gode loff van de Caepse druyven d’ eerste mael wijn gepaerst”. Niemand weet hoe die eerste Zuid-Afrikaanse wijn geproefd moet hebben, maar veel beter dan ‘drinkbaar’ zal het niet zijn geweest. En deze Bernard Series Chenin was er zonder Van Riebeeck misschien niet geweest.. Met zijn introverte bouquet van citrus, rijpe perzik, peer en toast. Genereus in de mond, met impressies van ananas, gekonfijte citroen en hazelnoot, een Kaapse Loirewijn die opwindend is tot laat in de finale.

   15,95
 • -29%

  Delheim Chenin Blanc

  0 out of 5

  In het hart van Stellenbosch, aan de voet van de bekende Simonsberg, liggen de wijngaarden van de Duitse wijnfamilie Sperling. Het landhuis wordt in 1938 gekocht door Hans Otto Hoheisen en zijn vrouw Deli, waarnaar het domein Delheim vernoemd is. In de jaren ’50 wordt het overgenomen door Michael Sperling en zijn vrouw Vera, die de basis leggen voor het wijnbedrijf zoals we dat nu kennen. Delheim is vooral bekend om zijn Chenin Blancs en Pinotage.

  Afkomstig van verschillende wijngaarden in Stellenbosch, Zuid-Afrika.

  De druiven worden ontsteeld, gekneusd en zachtjes geperst. Het sap wordt koud vergist in RVS en betonnen tanks. De wijn blijft enkele maanden op de gist (‘sur lie’) rijpen. Hierdoor wint de wijn aan complexiteit en wordt romiger van textuur.

  Lekker bij garnalen met avocado. Ook heerlijk bij fish & chips of sushi.

   6,75
 • Domaine Sébastien Brunet, Vouvray, ‘Renaissance’

  0 out of 5

  Wijngids score: 9-

  Stille wateren hebben diepe gronden. Sébastien Brunet, geboren en getogen in Vouvray, is een man van weinig woorden. Dat hoeft ook niet want hij kent het gebied, de mensen en de wijngaarden als geen ander. Na het vroegtijdig overlijden van zijn vader in 2006 wordt de jonge Sébastien voor de leeuwen gegooid. Maar achter mensen die zich weinig uitlaten, zit vaak meer dan je naar de uiterlijke schijn zou vermoeden. Hij begint met het domein zijn eigen naam te geven. Dan wordt conventioneel biologisch, machinaal handmatig. De persing ambachtelijk, de gisting spontaan. Wat niet verandert, zijn de wijngaarden die de Brenne volgen vanaf Reugny door Chançay waar de prachtige kelder uit tufsteen is gemaakt. Fantastisch te zien dat zo’n introverte man zulke extroverte wijnen kan maken. Zoals deze Vouvray Blanc met zijn complexe neus van gele pruim, citrus, honing en oranjebloesem, sappige zuren, goed gedoseerd hout en perzik, gekonfijte citroen en hooi.

   18,95
 • -20%

  Jordan Chenin Blanc Inspector Peringuey

  0 out of 5

  Op dronk: Nu – houdbaar tot 2023

  Serveertemperatuur:  100 C.

  aanbevolen met l gevogelte l vis l schaaldieren l avocado en eierplanten.

   9,95
 • -13%

  L’Avenir Provenance Chenin Blanc

  0 out of 5

  Wijngids score: 9-

  L’Avenir is gelegen in wat in Stellenbosch bekend staat als de ‘gouden driehoek’. L’Avenir is gespecialiseerd in Zuid-Afrika’s twee inheemse rassen: pinotage en chenin blanc. Toen Marc Wiehe L’Avenir oprichtte in 1992 maakte het nog geen wijn maar leverde het zijn druiven aan Nederburg. Onder Wiehe en de inmiddels legendarische wijnmaker Francois Naudé werd L’Avenir een internationaal icoon. Zeven van de eerste acht jaar van de ABSA Pinotage Competition won Naudé en hij won ook drie keer op rij de Perold Trophy voor de beste Pinotage op de International Wine & Spirit Competition in Londen. In 2005 kocht Michel Laroche het domein waarna in 2010 Laroche samenging met de familie Jeanjean waartoe L’Avenir nu behoort. 2017 was een uitzonderlijk jaar: door het fantastische weer kon er een maand eerder geoogst worden dan normaal (de vroegste oogst van de afgelopen 50 jaar). .Lichtgele kleur, verleidelijk hout, elegant, zachte aanzet, mooi vol, romig, fijne bitters, schone afdronk.

   12,99
 • -14%

  Mountain View chenin blanc by L’Avenir

  0 out of 5

  rijk | zacht | citrus | papaya
  mandarijn

  Lekker bij:
  visgerechten | kip

   5,99
 • -7%

  Reyneke BIO Dynamic Chenin Blanc

  0 out of 5

  Wijngids score: 9-

  Noem me een ouwe scepticus maar in den beginne was ik nogal achterdochtig over biodynamische wijnbouw. Niet in het minst omdat degene die de theorie ontwikkelde, de Oostenrijker Steiner, een geheelonthouder was. Maar ook omdat Heinrich Himmler een biodynamische tuin in Dachau hield en omdat geen enkele wijnuniversiteit me wetenschappelijk onderbouwd kon uitleggen waarom biodynamische wijnbouw werkt. En hoewel ik sommige aspecten van Demeter-wijnen nog steeds een hoog voodoogehalte vind hebben–zoals het begraven van koehorens met poep of kiezelaarde – moet van mijn hart dat de meeste groene wijnen bij mij in de smaak vallen en niet alléén omdat ze gemaakt zijn met veel respect voor de natuur. Ze zijn gewoon goed. Zoals deze Reyneke Chenin Blanc met zijn nerveuze, spannende stijl en aroma’s en smaken van nectarine, reine claudes en rabarber, lichte toets van toast, hooi en tabak. Lang en anders. Maar goed.

   19,95
 • -21%

  Simonsig Chenin Blanc

  0 out of 5

  Expressieve wijn met stuivende aroma’s van passievrucht, appel, peer, kiwi en meloen. De smaak is fris en rond tegelijk met prachtig gebalanceerde zuren. Lekker bij gegrilde vis of gamba’s, paella, risotto met rivierkreeftjes, gegratineerde schaal- en schelpdieren, Aziatische gerechten zoals groenten- of viscurries, maaltijdsalades en asperges.

   6,95
 • The Wolftrap White

  0 out of 5

  The Wolftrap is een wijn van één van de beste wijnmakers in Zuid-Afrika, Marc Kent. De ‘final blend’ bestaat uit 60% Viognier, 21% Chenin Blanc en 19% Grenache Blanc. De wijn heeft een heldere gele kleur, een complexe geur met tonen van bloesem, citrus, zoete kruiden, vanille en abrikoos. Een volle, rijpe aanzet, en een rijke smaak van steenfruit, kruiden en een mooi geïntegreerde invloed van eikenhout. Zeer lange afdronk.

  Serveertemperatuur: 8-10 C

  Menusuggestie: o.a. hartige kip-preitaart

   7,95