Aglianico

 • Piano del Cerro Aglianico del Vulture

  0 out of 5

  Wijngids score: 8,5

  Een eruptie van genot. In zekere zin passend omdat aglianico affiniteit heeft met vulkanische bodems, en omdat Italiaanse vrienden van me vinden dat aglianico de ‘Barolo van het zuiden’ is, een ras dat tot Italië’s beste behoort. Maar waarom is aglianico dan niet zo bekend als sangiovese, nebbiolo of montepulciano? Misschien komt dat omdat in het kloppend hart van agliancio, in Vulture, in de hak van Italië waar deze wijn ook vandaan komt, soms wel de helft van de productie niet op fles maar in bulk wordt verkocht. Waarnaar toe is in nevelen gehuld. Zoals de herkomst van aglianico trouwens. Griekenland is een optie (aglianico zou een verbastering zijn van het Griekse ‘Hellenicum’) maar ook Spanje wordt genoemd. Beide zijn mogelijk omdat aglianico zowel warmte als zonneschijn nodig heeft om volledig te rijpen. Heerlijk aromapallet van pruim, zoetrijp zwart fruit, peper en specerijen. Volle body, en tonen van vuursteen, pruimencompote en frisse zuren.

   15,49
 • Pipoli Aglianico Rosso

  0 out of 5

  Het wijnhuis Vigneti del Vulture ligt in het hart van de regio Basilicata. Hier zijn een paar jaar geleden 6 enthousiaste vrienden een wijncoöperatie begonnen en zij hadden dus bezit over oude wijnstokken met inheemse druivensoorten, zoals Aglianico, Greco en Fiano. De druiven voor deze wijn zijn handgeplukt in geselecteerde wijngaarden. De beste druiven zijn gekozen. De kleur van deze wijn is robijnrood met tinten van violet. Deze wijn heeft een intense neus met geuren van kers en zwarte kers gemixt met kruiden en vanille. De body is goed, met een finale van balsamico. De tannines zijn rijp en de afdronk is lang.

  Serveren: 17-18 C

  Menusuggestie: Varkensrollade met pruimedanten

   6,95
 • Vesevo Beneventano Aglianico

  0 out of 5

  Het wijnhuis Vesevo, is genoemd naar de befaamde vulkaan Vesuvius. De wijngaarden van Vesevo genieten een zeer gunstige ligging. Zowel het terroir van de Anglianicodruif als het microklimaat maken het voor de oenologen en landbouwers mogelijk om wijnen te produceren die de eeuwenoude ervaring uit de streek waardig zijn. In geur complexe en intense geuren van rood fruit met duidelijke tonen van specerijen en vanille. In de mond stevige, soepele tannines met een mooie afdronk.

  Serveertemperatuur: 18 C

  Menusuggestie: o.a. Marinetti’s lamskoteletten.

   7,50